The Infona portal uses cookies, i.e. strings of text saved by a browser on the user's device. The portal can access those files and use them to remember the user's data, such as their chosen settings (screen view, interface language, etc.), or their login data. By using the Infona portal the user accepts automatic saving and using this information for portal operation purposes. More information on the subject can be found in the Privacy Policy and Terms of Service. By closing this window the user confirms that they have read the information on cookie usage, and they accept the privacy policy and the way cookies are used by the portal. You can change the cookie settings in your browser.
Analizowano zmiany zawartości głównych związków biologicznie aktywnych, to jest witaminy C i polifenoli, podczas chłodniczego przecho-wywania (temperatura od 0š1°C do 10š20C, czas 3 miesiące) owoców i warzyw oraz głęboko mrożonych warzyw (-22š1°C, 3 miesiące) z upraw ekologicznych (UE) i konwencjonalnych (UK). Badano jabłka, cytryny, kiwi, kalafiory, brokuły, kapustę głowiastą białą i ziemniaki. Wykazano,...
Celem przeprowadzonych badań było określenie wpływu metody pakowania i czasu chłodniczego przechowywania na właściwości fizykochemiczne i sensoryczne mięsa króliczego przechowywanego chłodniczo 10 i 20 dni. Materiał badawczy stanowiły króliki rasy nowozelandzkiej białej (24 szt.) pochodzące z Fermy Hodowlanej z Mostkowa k./Łukty. Żywienie w okresie tuczu oraz warunki utrzymania były podobne dla wszystkich...
Artykuł opisuje badania przeprowadzone w celu wyznaczenia współczynników wnikania ciepła czynników z grupy substancji palnych i wykowych buchowych mogących współpracować ze strumienicowym obiegiem chłodniczym. Do badań wykorzystano cztery substancje palne. Otrzymane wyniki porównane zostały ze wzorami teoretycznymi dostępnymi w światowej literaturze.
W artykule dokonano oceny efektywności energetycznej urządzenia strumienicowego dedykowanego do produkcji wody lodowej. Do analizy wybrano czynniki należące do grupy tzw. czynników suchych, tj. takich, których krzywa nasycenia pary ma dodatni nachylenie. Jako czynniki reprezentatywne wybrano: R123, R134a, R227ea, R245fa i R600a. Analizie poddano wpływ temperatury parowania oraz temperatury skraplania...
W pracy przedstawiono w sposób szczegółowy zasadę działania układu absorpcyjnego. Zaprezentowano metodę opisu roztworów zwanych zespołami sorpcyjnymi i wykazano ich szczególną rolę w pracy takich urządzeń. W celu analizy energetycznej przedstawiono obieg absorpcyjny na wykresie stężenie - entalpia, jak również metodę określania stanów termodynamicznych układu absorpcyjnego za pomocą wspomnianego wykresu.
W artykule przedstawiono stanowisko badawcze wodnej pompy ciepła zbudowanej na podstawie patentu z 2011 roku nr 209839. Ukazano schemat instalacji, jak również omówiono zasadę działa urządzenia. Wskazano również na aparaturę pomiarową służącą do celów określenia charakterystyk energetycznych pompy ciepła.
Set the date range to filter the displayed results. You can set a starting date, ending date or both. You can enter the dates manually or choose them from the calendar.